top of page
מרכז לקהילה האפריקאית בירושלים

דבר המנהלת, ינואר


בימים אלה כל אדם בעל מצפון וערכים הומניים בישראל מודע היטב להחלטת הממשלה בדבר גירוש מבקשי מקלט אפריקאים. קריאות מחאה נשמעות מגורמים רבים בציבור הישראלי, אנשים פרטיים וגופים ציבוריים המייצגים מגזרים שונים בחברה הישראלית.

אם להתבטא בפשטות ובכנות, המצב כל כך רע עד שניתן לשקוע בדיכאון ולהימנע מכל עשייה. למרות זאת, במרכז לקהילה האפריקאית התגובה הפוכה. משום כך איני מתכוונת להתייחס בדבריי אלה רק לגירוש ולהחלטת הממשלה. אני מבקשת דווקא לדבר על קרן אחת של תקווה במציאות שאנו חיים בה עתה. אני רוצה לדבר על המתנדבים המדהימים של המרכז ותלמידי האוניברסיטה הנהדרים העושים ימים ולילות במאמץ לעצור ולמנוע את הגירוש. המאמץ נעשה משני כיוונים: מצד אחד על ידי הובלת מערכה ציבורית נגד הגירוש ומצד שני מתן עזרה ליחידים בהתמודדות עם הסיבוך הבירוקרטי, זאת כדי לאפשר לפליטים "להרוויח זמן" ולעכב את גירושם או אפילו לזכות בקבלת פטור מהגירוש. נוסף לפעילות הזאת אנו ממשיכים לעבוד עם כל הקהילה הירושלמית בניסיון לתת מענים מעשיים לצרכים הגדלים.

במרכז הקהילה האפריקאית בירושלים הגענו בחודשים האחרונים לפעילות שיא של 160 מתנדבים כשמתנדבים רבים אחרים מחכים ברשימת המתנה להצטרף לפעילות התנדבותית.

אנו ממשיכים אפוא עם עבודתנו השוטפת: עובדים עם הילדים בפרויקט החניכה ובמשחקייה .בתחילת חודש פברואר פתחנו את מרכז הלמידה ובמקביל אנו ממשיכים בהוראת עברית ואנגלית למבוגרים ולילדים, בהוראת מחשב למבוגרים וילדים, בעבודה בתכנית הפסיכו-סוציאלית (שם יש לנו יותר בקשות לעזרה משנוכל להתמודד) וכמובן בתכנית מיצוי הזכויות.

למעשה תכנית מיצוי הזכויות הפכה למרכז הפעילויות שלנו. בנוסף לתשומת הלב הרגילה לענייני הבריאות, לזכויות ולמצב הסטטוס של הפונים אלינו ,אנו עוזרים לחברי הקהילה בנושאים הבאים:

  • להשיג כסף מהחזרי מס המגיעים להם

  • מילוי טפסי RSD (קביעת סטטוס פליט)

  • עזרה לאנשים רבים ככל הניתן למצות כל סיבה שיכולה להיות להם על מנת למנוע את גירושם

כל הפעילות האינטנסיבית הזאת מתבצעת על ידי מתנדבים. מאחר שאין אפשרות לציין את כל המתנדבים בשמם, אפרט רק את

מגוון התפקידים והמשימות שהמתנדבים שלנו ממלאים ונושאים באחריות להם:

  • רכזת תכנית החניכה מכירה כל אחד מהילדים במערכת החינוך בשמו ויכולה לספר מי הם הוריו, אחיו ומהם הקשיים המרכזיים שלו. היא בקשר עם העובדת הסוציאלית מהעירייה, המורים, ההורים ומנהלי בתי הספר. היא גם מארגנת אירועים לילדים מספר פעמים בשנה ואת "תכנית ההכנה לכיתה א'", והיא גם חברת דירקטוריון פעילה.

  • רכזת מיצוי הזכויות, עובדת בממוצע כ-30 שעות שבועיות (וכרגע הרבה מעבר לכך) בהכשרה ובניהול תשעת רכזי התכנית וכ-60 מתנדבים הפועלים במחלקת מיצוי הזכויות. הרכזת נמצאת בקשר ועובדת בשיתוף עם כל שאר הארגונים הפועלים בתחום זה.

  • מחלקות העברית והאנגלית מנוהלות כמובן גם כן על ידי מתנדבים, אשר הצליחו להביא את שתי המחלקות הללו לשיאים חדשים במספר המקסימלי של תלמידים, בהכשרת מורים, בתכניות חדשות לילדים במחלקה באנגלית ובבניית תכנית לימודים כתובה לכיתות העברית. ובנוסף שני הרכזות של הפעילות הזאת מלמדים בכיתות בעצמם.

  • כל אחד מהמתנדבים בתכנית הפסיכו-סוציאלית מבלה שעות רבות מדי שבוע בהתמודדות עם הבעיות הקשות של יחידים ומשפחות, שרובן נמצאות בטראומה עמוקה ומתקשים להתמודד עם חייהם. המתנדבים מסייעים עם ככל הנדרש וככל יכולתם בכל מקרה לגופו. הסיוע כולל בין השאר איתור רופאים ופסיכיאטרים, ליווי הנזקק למרפאת רופא, התמודדות עם הרשויות, משלוחי חבילות מזון ועוד ועוד.

אפשר להמשיך ולהרחיב בתיאור העבודה של המתנדבים אך אני בטוחה שכבר ברור שהאנשים הטובים האלה מקדישים זמן, אנרגיה וכוחות בלתי נלאים על מנת לעזור לקהילה המעונה הזו. אין כאן שום פרס כספי והתגמול היחיד שהמתנדבים הנדיבים האלה זקוקים לו הוא הידיעה שהם עשו כמיטב יכולתם לעזור לחברים בקהילה הזו המנסים לשרוד בתנאים בלתי אפשריים.

אני מרגישה שיש לי זכות מיוחדת ונדירה לעבוד עם אנשים נהדרים אלו, שבעשייתם הם מעניקים גם לי את הכוח והאנרגיה להמשיך הלאה, כנגד כל הסיכויים, לעבוד למען מבקשי המקלט בירושלים.

ארכיון - Archive
אחרונים - Latest
מילות מפתח - Tags
RSS Feed
bottom of page