פרויקט לימודי שפה ממשיך לפעול במרץ
על לימוד השפה העברית
"הקניית השפה העברית מסייעת לאוכלוסיית מחוסרי המעמד ומבקשי המקלט להרחיב את הידע שלהם, לפתור בעיות שצצות ביומיום, ולתת להם אפשרות לדבר בשפת האוכלוסייה המקומית כדי לספר את סיפורם..."
שיעורי עברית ואנגלית למבקשי מקלט אפריקאים מתקיימים בירושלים מזה שבע שנים במתכונת שונות. במתכונת הנוכחית ותחת מטרית העמותה שלנו, פרויקט לימוד השפה העברית פועל באופן שוטף כבר למעלה מחצי שנה ומצליח לשפר בצורה משמעותית את איכות חייהם של אוכלוסיית מבקשי המקלט ומחוסרי המעמד האפריקאים בעיר. אוכלוסייה זו הגיעה לישראל בלי ידע מוקדם אודות השפה והתרבות המקומית ולכן התקשתה למצוא את מקומה בחברה. היום, בוגרי שיעורי השפה מסוגלים לדבר באופן שוטף בעברית, לשתף אחרים בחוויות שלהם, לתקשר ביעילות רבה יותר עם הסביבה שלא דוברת את שפתם ולהרחיב את הידע שלהם.
בר רפופורט (24), סטודנטית לתואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים, היא רכזת התכנית המפעילה את כל מערך המתנדבים בפרויקט ומבנה את מערך השיעורים. לאחר שמתנדבים מביעים רצון להשתתף בפרויקט, בר מכשירה ומדריכה אותם, בצמוד למורים מקצועיים, תוך בניית מערכי השיעורים שיכסו את כל התחומים השונים בלימוד שפה. הפרויקט פתוח למגוון רחב של גילאים. "יש לנו קבוצות מעורבות" מספרת בר, "שהמינימום יכול להיות בני עשרים והמקסימום בני 50, זה נחמד לראות איך השילוב הזה עובד טוב". מתקיימים שני מחזורי לימוד בשנה כאשר בכל אחד, ארבע רמות לימוד – ממתחילים ועד למתקדמים. המשתתפים מסווגים תחילה לקבוצה המתאימה להם ועולים רמה ככל שמשתפרים. לפרויקט תוצאות מרשימות הניכרות בשטח – המשתתפים אכן משתפרים ועולים ברמות. הפרויקט פועל בצורה מקצועית ושוטפת עם יותר משישים משתתפים שלוקחים חלק במהלך השנה ואף מארגנים טקסי סיום בסוף כל מחזור לימודים.
מהו הערך המוסף של שיעורים פרונטאליים?
בר מציינת כי לעמותה יש יכולת להעניק לאוכלוסיית מבקשי המקלט ומחוסרי המעמד דבר בסיסי שהמדינה אינה מספקת - מרחב בטוח בעל פונקציות חברתיות. "לשיעורים יש ערך מוסף," אומרת בר, "הם מהווים מקום מפגש חברתי, מקום להבנה של התרבות הישראלית, מקום לשאילת שאלות ובעיקר מקום המעניק לצעירים ולהורים הזדמנות לקדם את עצמם מבחינה אישית". בשיעורי העברית, בר מסבירה, יש ניסיון להעניק אווירה ביתית ולייצר קשרים בין המשתתפים בכיתה, כך שתתקיים עזרה הדדית ותוך הרחבת מעגלי חברים. שיעורי העברית נועדו לא רק להעשרה, היא מוסיפה, "הקניית השפה העברית מסייעת לאוכלוסיית מחוסרי המעמד ומבקשי המקלט להרחיב את הידע שלהם, לפתור בעיות שצצות ביומיום, ולתת להם אפשרות לדבר בשפת האוכלוסייה המקומית כדי לספר את סיפורם."
בימים אלו שוקדת העמותה על הקמת מרכז חדש לקהילה האפריקאית שימוקם במרכז ירושלים. במרכז ייבנו כיתות לימוד כך שיהיה מקום ראוי לשיעורים ולפעילויות לילדים. השאיפה שלנו היא להפוך את המרכז ללב הפעילות של הקהילה בעיר כך שיהווה מקום למפגשים, ללמידה ולציון אירועים תרבותיים וחברתיים.
פרויקט לימודי השפה תמיד זקוק למתנדבים חדשים. אתם יותר ממוזמנים לפנות אלינו במידה ואתם מעוניינים להצטרף. מלאו את טופס ההצטרפות ונחזור אליכם בהקדם.